Somewhere Over The Seas

Assalamualaikum W.B.T

Selamat malam, dah berapa lama aku tak menulih. Hari ni rasa ringan plak tangan nak menari kat keyboard. Jari pon dah keras dah ni, and otak dah start nak beku. Idea lambat smpai, kalo smpai pon, agak susah aku nak olah. Tp xpa, aku try la sbaik mungkin.

Hari ni aku rasa mcam nak menulih pasai cerita hidup kat negara orang. Malaysia pon negara orang, bkan negara haiwan. Maksud aku, negara atas angin ataupon oversea. Sbab aku prasan, ramai jgak antara mmber2 aku yang dah berangkat p UK, US, Mesir ataupon sebagainya. And ada gak antaranya yang akan berangkat tak lama lagi.

So, dari mmber aku yg dah dok kat sana lebih kurang 2 bulan, dia kata kat sana, prinsip hidup kat sana sangat mudah. Dia kata camni, “Kalo nak jadi baik mmg senang, nak jadi jahat, lagi senang”. Ya la, duduk kat kat negara barat, tempat pengeluaq arak,dadah, syurga judi, syurga prempuan. Kalo buat jahat, xdak pak haji nak tegoq, xdak orang nak pandang pelik mcam kat Malaysia.

Kalo nak jadi baik, jadi diri elok2 n banyakan berkampung di masjid di sana. Sbab pertubuhan Islam kat sana mmg sangat kuat, malah ada yg lagi kuat dari kat Malaysia sendiri. Mmber aku kata, banyak ceramah ada kat sana. Pak arab tersangat alim kat sana. Aku harap mmber aku kat sana teruihkan cara dia dok berkawan dgan pak arab. Aku xmau kawan aku rosak sbab dok kat negara orang.

Kalo laki, lagi susah nak lawan godaan. Ya la, tgok minah2 saleh berbikini bagai, kalo x tahan, maunya ternganga. So kat para lelaki, elakkan p beach waktu summer, sbab tkut hampa tak bleh tahan nafsu. Sbab aku rasa kalo aku kat tempat hampa pon, aku pon tak mampu tahan. Iman tak ckup kuat. Yang perempuan pon camtu, laki mat saleh yang hanya berseluaq kecik pon mampu menaikkan ghairah.

Aku tak mampu nak belajaq kat luaq negara, aku tak ckup pandai. Maybe kalo ada rezeki, aku akan p sana atas urusan lain, mcam perniagaan ka, sapa tau kan? InsyaAllah. Tp buat masa ni, aku hanya bleh pesan kat orang2 yang dah kat luaq negara, ataupon akan berangkat p sana nnt, jagalah diri hampa baik2. Lahir sbagai Melayu, teruihkanlah jadi Melayu. Xyah nak ikut budaya depa.

-Shafshar-

p/s : Isi tak menarik, sbab aku tak penah duduk luaq negara. Sorry.

,

  1. #1 by leesa on December 28, 2010 - 7:12 pm

    ahhaha…
    i suka cara u menulis…
    best jer…
    tkder yg boring….:)

    • #2 by Shafshar on December 29, 2010 - 1:17 am

      Thanks Leesa.
      kalo bleh continue reading.
      dah nak start menulih balik, dah lama sangat tinggal dah ni. haha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: