Convention Center

Assalamualaikum W.B.T.

Aku mintak maaf sangat2 sebab stiap kali aku balik Perlih, aku xckup masa nak menulih. So aku dah smpai KL pg ni, aku akan start balik menulih walaupon aku ada exam esok(selasa). Bkan apa, aku balik Perlih hari tu time cuti raya. So bila raya, mesti la busy. Nak beli brang la, apa la. Tambah2 family aku buat kenduri korban raya kedua hari tu. Mmg busy, seriously. Tp mmg aku agak keciwa, kenduri tu orang yang aku expect, xleh mai. Adeh. Xpa2, maybe lain kali.

OK so sebelum abih raya fever, aku kat sini nak ucapkan selamat hari raya. Seriously kalo tgok kat negara2 lain, raya korban ataupun raya haji ni lagi meriah dari raya puasa. Aku pon heran, kat Malaysia ni terbalik plak. Takpalah, maybe bagi kita, raya puasa lagi menarik sbab kita dah melepasi bulan puasa yang kdang2 penuh dengan godaan nafsu makan yang tinggi. Btoi dak? Haha. Tak kisah la, jnji feeling raya tu still ada.

Hari ni aku rasa macam nak penuhi hajat seorang mmber aku, dia penah mintak aku hurai satu benda yang tak ramai orang tau. Aku pon hanya tau bila member aku ni habaq. Ok sebelum hampa truskan bacaan kat sini, tolong bkak website ni dulu, ang baca btoi2 apa yang dia tulih kat situ.

So hampa semua dah baca? Bagus. Ok biaq aku terangkan serba sket pasai apa yang tngah berlaku kat Kuala Lumpur amnya, and Bukit Jalil khasnya. The fact is, satu bangunan gereja mega akan dibina kat Bukit Jalil. Tu la bendanya. Bila mmber aku habaq benda ni, aku pon terpkiaq sket. La, gereja nak dibina kat Bukit Jalil, aku rasa mcam effect dia xlah banyak sangat pon. Apa salahnya, kita negara demokrasi, kita tak paksa semua orang untuk masuk Islam. And dalam Islam pon mmg xdak paksaan untuk orang lain masuk Islam. Semua tu atas hidayah Allah S.W.T.

Dan kalau Allah menghendaki, nescaya mereka tidak memperkutukan(Nya). & Kami tidak menjadikan kamu pemelihara bagi mrk dan kamu sekali-kali bukanlah pemelihara bagi mereka.

Al-An’am : 107

Apa pointnya setakat depa nak bina sebuah church yang besaq? And dari forum2 yang aku jengok, aku tgok ada sesetengah puak Islam, bergadoh smata2 orang Kristian Malaysia nak bina gereja tu. Alahai, and ni adalah jawapan aku untuk pihak2 yang marah tadi. Buat apa nak marah? ORANG ISLAM MALAYSIA PON BINA MASJID YANG BESAQ HANYA UNTUK BERMEGAH-MEGAH. Tgok sndiri masjid Kristal kat Terengganu. Kalo tak silap aku, masjid tu bkan digunakan untuk beribadat or bersolat. Sedangkan masjid bkan dibina untuk bermegah2 tp untuk kumpul orang bila masuk waktu solat. Sepatutnya kita lagi marah kat kerajaan Terengganu, bkan dekat orang kristian yang nak bina church untuk kegunaan depa.

Tapi jangan salah paham, aku tak kata aku sokong pembinaan tu. Aku pon rasa marah, tapi sapa la aku stakat seorang individu nak bangkang benda tu. Lain la kalo hantaq memorandum sejuta orang Islam bantah gereja tu, maybe ada effect. Ni kalo setakat 2-3 kerat, orang halau balik camtu ja. Benda ni membuahkan lagi otak aku, dapat lagi satu idea. Kalo gereja tu dibina, apa yang patut kita buat?

Jangan jadi orang Islam yang memberontak dengan p bakaq gereja tu, ataupun bunuh orang kristian kat Malaysia, tu bkan caranya. Islam tak ajaq kita mcam tu. Mcam yang aku cerita dalam post Jihad!, kita takleh membunuh orang bkan Islam yang bayaq jizyah melalui cukai2. Kalo kita buat jugak, maknanya kita akan berlawan dengan Rasulullah S.A.W kat akhirat nnt. Sanggup ka kita? Aku mmg tak sanggup. Kalo dah tak sabaq, tunggu perang yang akan tiba nnt. Time tu baru umat Islam dibenaqkan membunuh orang kafir.

Kita lawan balik pembinaan gereja tu. Maksud aku bkan lawan dengan bina masjid yang lagi besaq, tu bodoh namanya. Kita lawan dengan kuatkan lagi iman kita. Kuatkan lagi agama Islam. Penuhkan masjid2 yang ada, solat 5 waktu buat dekat masjid.  Biaq Islam jadi kuat balik, sama kuat dengan Islam zaman dulu. Waktu tu kalo depa bina gereja besaq KL skalipon, aku rasa dah xdak effect kat umat Islam. Makin bertambah kuat aku rasa.

Mmg aku rasa dengan terbinanya gereja tu, depa sket sbanyak akan kuatkan lagi depa punya pengaruh Kristian.Jangan la ada antara kita yang terpengaruh. Kalo terjebak, neraka la tempatnya. Menyukutukan Allah adalah syirik, jangan memain.

Kalo hampa tak stuju dengan pendapat aku, aku mintak maaf, ni just pandangan aku. Tp bab masjid Kristal tu mmg aku marah btoi. Masjid disalah guna plak, bkan untuk beribadat tp untuk hiasan yang dimegahkan. BTW sorry lama x update blog aku. Peace!

-Shafshar-

Rujukan : http://www.calvary.org.my/CCC/ccc_intro.html

http://halaqah.net/v10/index.php?topic=8087.0

http://mforum.cari.com.my/archiver/?tid-393519.html

, , ,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: