Siapa Jodohku?

Assalamualaikum W.B.T

Aku kat atas bas ni, baru ja naik. Bas kat KL ni biasa la, kat atas tiket tunjuk pkui 10, tp pkui 10.10 baru bas sampai. The sementara nak tunggu driver bas p lpak dulu, minum2 dulu, pkui 11 x tentu jalan lg. Bila pkiaq, mmg tension. Tp kalo pkiaq lagi skali, ada baguihnya dia p rehat2 dulu. Kalo buatnya dia tertdoq time bawak bas? Nauzubillah. Ya Allah selamatkan perjalanan kami.

So sementara nak tunggu bas ni berjalan, elok la aku menulih something untuk esok, so aku tinggai 1 ja task untuk aku ulas. Haha, dasar pemalas. Biasa la, aku pon manusia biasa gak. Ada sifat malas tu, mana bleh buang. Sambil2 tu aku dengaq lagu Hello nyanyian Lionel Ritchie, dengan Careless Whisper dari George Micheal. Best la gak, lagu old skool. Tenang sket dengaq, aku x brapa layan lagu metal2 mcam orang sebaya aku, ataupon lagu2 Electronic Bass yang memekakan telinga n menghancoqkan otak aku. Haha. Just kiddin, peminat lagu2 camtu jgan marah aku, setiap orang ada minat masing2.

Aku rasa nak menulih pasai jodoh lagi untuk malam ni. Aku ni dah gatai nak kawin ka apa? Bkan, artikel ni bkan aku nak tujukan khas untuk aku, tp khas untuk orang2 yang masih xdak jodoh walaupun usia dah nak masuk 30an, ataupon lebih. Haha, jangan marah abang Wan. Sapa abang Wan? Abang Wan tu adalah spupu aku yang masih tak sampai jodoh dia, walaupun usia dah menembusi 30 tahun. Kira post ni inspired by him la. Haha.

Ok crita bab jodoh tak sampai ni, aku pon takut. Takut aku pon tak kawin, tp kita tak mampu nak lawan takdir, jodoh tu ketetapan Allah S.W.T. Bab jodoh ni plak kalo dalam cerita Syurga Cinta lakonan Heliza yang super-cute ngan Awal Ashaari, jodoh ni ada 3 jenis macam yang tok wan Heliza tu kata. Jodoh dari Allah, tu adalah cinta yang mana seseorang tu cintakan orang kerana Allah, slalunya akan bahagia, dan insyaAllah, jd pasangan masing2 kat syurga nnt.

Yang kedua plak, jodoh dari jin. Yang ni agak bahaya gak, tp zaman ni dah susah dah. Kalo dulu, guna jin sbagai perantaraan untuk buat seseorang tu suka kat kita, then dia akan gila bayang kat kita. And kalo kita masuk meminang, automatik dia terima, sbb dia dok gila kat kita. Orang dulu2 xpa la, slalunya depa guna ilmu jin ni untuk kawin ngan orang yang depa suka. Kalo zaman la ni, rosak habih kalo ada orang still amal benda tu. Stakat yang aku tau, minyak senyonyong, minyak pengasih, minyak petrol(merepek), buluh perindu, bulu cenderawasih(kalo x silap la) and macam2 g brang ataupun cara dari jin ni. Amal la benda2 camni, anda akan khurafat, ataupun syirik sbab mintak pertolongan slain dari Allah S.W.T. Ada crita yang aku dengaq, seorang laki ni dia pikat sorang prempuan pkai ilmu, then kawin la depa. Then dah tua sket, depa p haji kat Mekah. Kuasa Allah, ilmu tu tak berkesan kat Tanah Suci. Apa lagi, menjerit la pompuan tu, sbab dok sbilik ngan orang yang dia tak knai. Then bercerai lpas balik Malaysia. Kes naya. Haha.

Tapi yang paling bahaya adalah jodoh dari syaitan, sbab  syaitan akan buat sorang laki ni suka kat seorang pompuan sbab nafsu. Then dia adjust pompuan tu, then jadi la zina mcam dalam post Menunggu Di Pintu Syurga. Then lpas tu, kantoi then kena kawin. Ni la yang orang panggei jodoh dari syaitan. Zaman ni dah banyak jd kes2 camni. Nauzubillah hi minzalik.

Aku nak tambah satu lagi, ada satu lagi, jodoh dari mak ayah. Mak ayah ni bleh2 nak kawinkan anak depa ni dengan calon plihan depa sendiri. Yang aku heran, yang nak kawin tu si anak, anak tu berhak la plih. Contohnya, kalo anak pompuan ni kawin dengan laki yang dia tak suka, slalunya tak bahagia, mcam cerita Adamayat. Then kalo si isteri ni pura2 bahagia, hukumnya adalah derhaka kat suami. Derhaka kat suami, tak cium syurga oo. Jangan buat main. Cari jodoh untuk anak ni just adat, bkan wajib. And plihan ibu bapak ni tak semestinya tepat. Sbab dari drama2 tempatan yang aku tgok, ada yang kawinkan anak sbab nak kukuhkan lagi perniagaan, senang dapat tender untuk projek dan macam2 lg. Benda ni aku rasa ada jd zaman la ni. Duit lagi penting dari kebahagiaan anak. Apa daaa.

Jodoh ni kita kena usaha untuk cari. Kalo kita just dok dalam kelambu kat rumah, and harap ada orang nak masuk meminang, susah la. Apa2 pon usaha dulu, sambil tu berserah la sepenuhnya kat Allah S.W.T. Mana la tau kan, time mencari tu, kita jmpa jodoh kita. Perancangan Allah ni sempurna. Stiap benda yang jd ada hikmahnya. Truih berusaha, insyaAllah jumpa la yang sesuai. Kalo kita dok minat kat someone, and tiba2 berpisah, redha la. Jgn dok patah hati macam orang hilang akai, teriak 44 hari tanpa henti, then buta and menyusahkan orang nak bela plak. Kuatkan semangat, anggap dia tu bkan jodoh kita, and jodoh kita lebih elok dari yang tu.

So untuk abang Wan, truihkan mencari, dok nmpak jodoh dah nak dekat tu. Stahun dua lagi dah bleh makan nasik minyak dah tu. Haha. Orait, kat orang2 lain, kalo dah jmpa jodoh tu, jgn dok buat jd jodoh dari syaitan plak. Elok2 jodoh Allah dah tetapkan, tak pasai2 kawin free. Malu dapat, denda pon kena bayaq. Hehe. And kat sapa2 yang tngah mencari jodoh, jangan cari dengan cara jin, hampa just bertepok sebelah tangan. Bab jodoh dari mak ayah tu, aku xmau komen apa2. Haha.

-Shafshar-

Rujukan – Filem Syurga Cinta, Drama Adamayat

, , ,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: