Cerdik or Pandai?

Assalamualaikum W.B.T

Kemarin aku ada la smbang2 ngan mmber aku ni, kat Facebook gak. Kami sembang bkan kosong, ada isi pnya. Hahaha. Crita pasai arah tuju kami lepas abih study. Nak sambung study or nak keja truih. So dalam dok sembang2 tu, salah sorang mmber aku dia kata, “aku tgk ko pndai bab2 editing n progrmming..so aku rse dr c2 klbihn ko da ad weii..leh wt wit…cm aku ni,harpok pn tada!!“ So dari ayat tu bg aku satu lagi idea untuk aku menulih, Alhamdulillah.

Aku tringat satu ‘quote’ dari ayah sorang mmber aku ni. Dia kata, cerdik dengan pandai adalah dua benda yang berbeza, totally different. Aku pon dah pelik, ada beza ka? Time tu aku masih ‘bodoh2 alang’ pasai hidup ni. Ya la, budak2 lagi. Pengalaman hidup bnyak mana sangat. Yang aku tau waktu tu, ponteng skolah, lepak kat kdai makan, hu ha sana hu ha sini, p mandi kat bukit ayaq, main bola, dan bnyak lg benda yg budak2 buat.

Ayah mmber aku tu kata, orang cerdik tu otak dia cergas, dia snang pham situasi, dia cpat blajaq, bila time exam dia bleh kerahkan otak dia untuk kluaqkan balik apa yang dia blajaq. So dengan izin Allah, dia bleh score dekat skolah ataupun dekat kolej, tempat dia blajaq la senang crita. Orang2 yang score time SPM, dapat 25A1 dan sebagainya, ayah mmber aku tu kata, depa tu jenis yang cerdik.

So aku dah pening, kalo mcam tu cerdik, pandai plak macam mana? Menggaru2 gak la aku time tu. Tgah aku dengan 2-3 orang mmber aku ni dok pikiaq jawapan, pakcik ni pon bg la jawapan yg kami nak. Dia kata, orang yg pandai ni dia rebut peluang, dia cari peluang. Kalo dlam bidang meniaga tu dia nmpak potensi nak berjaya, dia akan rebut. Kalo takdak peluang kat bahagian tu, dia akan cari bidang lain yang bleh berjaya. Orang2 kaya slalunya orang yg pndai, bkan orang yang cerdik.

Tokey2 besaq dalam dunia ni kebanyakkannya orang pandai. Dia pndai untuk pikiaq jauh, dia pndai handle situation. Orang2 yang cerdik dalam satu2 bidang, slalunya hnya akan jd ‘kuli’(mintak maaf, agak kasaq) ataupon orang bawahan. Tgok saja sapa yang menggali pelantar minyak. Bkan orang2 lekeh, engineer kot. Study pndai gila.Tp kalo digabungkan cerdik dengan pandai ni dalam satu otak, the result will be superb. Trust me. Bayangkan, dah la ada kebolehan nak buat satu2 task, pndai plak nak cari peluang, aku mmg respek orang2 mcam ni.

So tak semestinya kita kena study bguih2 untuk jd kaya dan ada duit bnyak. Blajaq tinggi2 dan jauh pon kalo xreti nak grab peluang yg ada pon xleh gak. Kalo teruih camtu, slamanya pon akan truih dok bawah orang. Rezeki Allah yang bg, kita kena usaha. Takkan xpnah dengaq ayat “Allah tak akan ubah nasib sesuatu kaum kalau kaum tu tak cuba nak ubahnya”?

Dah tau kita (aku) ni jenis xleh p dalam blajaq, cari la alternatif. Ada beribu lagi jalan, cari yg terbaik. Kalo kita ni bkan jenis yang cerdik, try ubah untuk jd pndai. Bkan semua orang Allah kurniakan dengan otak yg cerdik. Tp kalo dah jenis dari yang cerdik, try your best untuk jd pandai plak. Orait?

Aku ni cakap ja lbih, 2-2 pon aku xdak sebenaqnya. Haha. Kepada sapa2 yang rasa aku tulih ni untuk dia, jangan marah ha? Hahaha. Untuk iktibar kita.

-Shafshar-

 

, ,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: