Sotong Goreng Tepung

Assalamualaikum W.B.T

Tjuk ni memotong barisan tjuk2 lain untuk diketengahkan awai sket. Tjuk ni mcam x sabaq nak bantai orang2 yang aku nak kutuk, harap sabaq dan baca dengan jiwa yg tenang. Sapa2 yang terkena batang hidung sndiri tu, harap ambik iktibar, jgn nak melenting ja. Pkiaq dengan otak yg berakal. Bkan dengan otak sotong.

Ok crita pasai sotong kurita masak tepung yang aku rasa nak mkan cicah sos, Paul si sotong ni dianggap genius sbb berjaya ‘meneka’ dengan btoi team game yg melibatkan Germany kat World Cup 2010 tak lama dulu. Majalah Time namakan si Paul ni as “Octopus of The Year” sbb ‘kepandaian’ memilih bendera negara yg menang. Kira senang, tilik nasib la.

So dalam group stage Germany, si sotong ni dibagi kepercayaan utk menentukan nasib Germany dalam World Cup. Yang bestnya time game Germany dengan Algeria, si sotong ni plih Algeria. Orang ramai yg mula pecaya kat sotong ni pon heran. Dan Algeria menang dengan jaringan 1-0. Wow! ‘Berkat’ tilikan sotong ka? Or Germany mmg main tak baguih malam tu?

Lepas game tu, sotong ni teruih memilih Germany smpai la kat semi final World Cup 2010. Ramai orang mula caya kat si sotong ni sbb tilikan dia kat Germany 100% tepat. TERMASUK ORANG2 MELAYU SENDIRI. Lepas Germany kalah, si Paul ni diinvite untuk tilik game antara Holland VS Spain. Sotong ni pilih Spain sbagai Juara. Time game final tu, lpas Andres Iniesta score untuk Spain, aku yang tgh tgok kat kedai makan dengaq sorang brader depan aku ni kata, “uih bguih no sotong ni, terer gila dia tilik”. Astagfirullah. Aku bkan nak condemn dia, tp aku terkejut, seorang Islam di negara Islam bleh caya kat benda2 syirik camtu. Aku malas nak p tegoq, satgi kot dia kata aku ni poyo la apa la, tak pasai2 jd gadoh kat situ plak. Kalo orang bkan Islam aku bleh terima lagi.

Si Paul ni muncul time yang tepat, time satu dunia focus kat Afrika. Scara tiba2 Paul pon menjadi ‘center of attention’. Dengan semua tilikan tepat, sapa yang patut disalahkan atas tergugatnya iman manusia kat bumi? Pecaya pada tilikan, hukumnya syirik. Na’uzubillah. And kita xtau, sama ada ‘mastermind’ sblik tilikan Paul tu? Mana la tau kot2 team yang kalah tu dibyaq untuk sengaja kalah? Agenda kafir nak menyesatkan mmg bnyak. Kita xleh nak jangka.

Sabda Rasulullah “Barangsiapa mendatangi tukang ramal atau dukun lalu dia membenarkan apa-apa yang dikatakan maka sungguh dia telah kafir terhadap apa yang telah diturunkan kepada Muhammad”.(Dikeluarkan oleh Imam Ahmad di dalam Musnadnya dan dinilai Hasan oleh Syu’aib al-Arnouth – no: 9532)

Ok so habihlah World Cup dengan cerita masing2. Kepada team yg menang, iaitu Spain, tahniah aku ucapkan(walaupun dah agak terlambat), kepada 2 team aku iaitu Holland dengan Uruguay, u guys did a great job. It’s nice supporting you. Haha. Aku pon minat bola gak, tp aku benci kat Paul si sotong goreng tepung.

Pengaruh Paul ni, aku igtkan habih time World Cup hari tu ja, rupa-rupanya ‘berkat’ Paul ni masih dibawak smpai hari ni. Tgh demam2 Piala Malaysia, ada plak makhluk2 yang edit gmbaq Paul ni untuk plih negeri depa. Aduihhh. Haha. Paul-Paul, ang dah berjaya pengaruh ramai orang, sbb tu aku tringin sangat nak gigit kepala ang yang dah bersalut tepung tu. Sbb tu la topik ni memotong habih que topik lain untuk smpai atas. Sbb nnt dah abih Piala Malaysia cita ni tak sedap plak nak ditulih kan?

So aku harap, kat sapa2 yang penah ‘ter’pecaya kat Paul ni, bertaubat banyak2. Sbb dosa paling besaq adalah dosa syirik. Perbarukan syahadah kita setiap kali kita solat. Igt lesen ngan roadtax ja ka ke renew? Dan untuk Paul, aku nak sngat goreng ang Paul. Ang nampak macam lazat. Aku xleh bayang mcam mana rasa kalo kunyah ang slow2. Haha.

-Shafshar-

Rujukan : http://www.iluvislam.com/v1/forum/viewthread.php?forum_id=98&thread_id=3726

FIFA World Cup 2010

 

, , , ,

  1. #1 by Bali Tour on June 3, 2014 - 1:38 pm

    This is great Article
    Thanks for the recipe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: