Harta = Bahagia?

Assalamualaikum W.B.T

Aku tiba2 teringat seorang kawan aku ni, dia kata kat aku, “Rugi la awek aku ni, dapat bf yang miskin, harta tak ckup nak jaga anak dara orang”. Mesti ada orang terpikiaq, la, aku ni apa. Cita pasai kawin lg.No, artikel ni bkan pasai kawin. Aku nak crita ketakutan dan mentaliti org Islam la ni, yang takut jd miskin. Lalu depa ni pon kerja la dengan sangat2 kuat untuk mencari duit, dengan harapan nak jd kaya.

Bila kawan aku tu kata kat aku camni, aku tak direct jawab. Tp aku dpat idea untuk tulis post baru. Awat, kalo ada duit banyak, confirm2 hidup bahagia? Kalo orang miskin kawin, confirm laki xleh nak jaga bini? Aduhh. Zaman skrang kita dah terlalu mendewa-dewakan duit. Kita pkiaq, bila ada duit, semua bleh buat. Tp tau kah kita siapa yang sebenaqnya  yang bg rezeki?

Allah yang sebenaqnya bg semua kat kita. Rezeki, bahagia, duka, semuanya adalah kurniaan Allah S.W.T. Bukannya duit. Orang zaman ni,bila pikiaq kawin ngan orang kaya, semuanya jd senang. Semua jd bahagia. Salah. Btoi, kita kena berusaha untuk cari rezeki, tp Allah la yang bg rezeki.

Ayat yang paling common slalu aku dengaq, “awat nak bg bini ang makan apa, pasir?”. Sbb apa slalu ayat tu kluaq? Sbb si laki yang nak kawin dengan dara pujaan dia ni, keja tak tetap, xpndai dan sebagainya. Tp taukah kita yang Rasulullah sndiri pon miskin? Harta yang Nabi ada, hanya la sehelai selimut yang bleh dilipat. Kalo musim sejuk, Nabi pakai selimut ttup badannya, kalo musim panas, Nabi buat selimut tu jd alas tidoq. Tp adakah Nabi tak bahagia dengan isteri2 Baginda? Kadang2 Nabi berpuasa kalo takdak makanan untuk dimakan.

Ubahla mentaliti kita ni, jgan dok anggap dengan duit kita bleh dpat semua. Mesti kita penah dengaq, harta tu daki dunia. Dalam post aku “Dialog Dengan SYAITAN“, syaitan sendiri kata, barang siapa yang cintakan harta, dia bukan dari golongan yang ikhlas. Cinta harta jugak adalah satu dari dosa besaq. Tu syaitan sendiri mengaku kat Nabi Muhammad S.A.W. So letak dalam otak, yang harta bukan segalanya. So kepada kawan aku yang kata camtu aku malam tu, ni la jawapan aku untuk ang.

Tp aku heran sekarang ni, mas kawin pon mahal gila2. Haha, camna aku nak kawin ni. Tu tak masuk hantaran lagi. Ahahaha

“Biaq miskin harta, jngan miskin budi bahasa. Biaq xdak duit, jngan xdak harga diri. Biaq miskin dunia, jangan miskin Akhirat.”

-Shafshar-

 

, , , , , , ,

  1. #1 by noname on October 19, 2010 - 6:44 pm

    terbaek bro. caya lah kt ang. biaq pmpn2 kt luaq sna bca bnda ni. ahhaha

    • #2 by Shafshar on October 19, 2010 - 6:47 pm

      Salam. aku tulih ikut apa yang aku rasa ja. haha. sebaqkan la blog aku, kita sama2 blajaq. insyaAllah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: